Belső erőd forrásai

Céljaink elérését gyakran gátak és problémák nehezítik. Úgy érezzük, hogy ezek az akadályok számunkra leküzdhetetlenek, holott csak a bennünk lévő erőinket kellene mozgósítani és hadra fogni azért, hogy tudatos és kitartó cselekvéssel elérjük a vágyott állapotot.  

Bár egyszerűnek tűnik a fenti gondolatsor megvalósítása, de valamiért mégiscsak nehéz azt valósággá alakítani.

A célok, valamint az akadályok azonosítása talán a könnyebbik rész, és még a tettek mezején is képesek lennénk helyt állni …de közben valami mégis hiányzik.

És ez a „valami” nem más, mint a belső erő, amely az erőforrásainkból, mint megannyi, bennünk lévő erényekből táplálkozik.

A jó hír az, hogy ezek az erőforrások mindenkiben, így benned is ott vannak. Némelyeket ösztönösen, szinte tudattalanul hívsz segítségül, mások kihasználatlanul szunnyadnak benned. Egyeseket esetleg túlhasználsz és vannak olyanok is, amik meglétéről nem is tudsz, vagy épp fejlesztésre várnak.

Mit lehet ebben a kaotikus helyzetben tenni?

Az „erőforrás coaching” alkalmazása segít kitisztítani a képet és így képessé válhatsz az előtted álló akadályok csökkentése, vagy megszüntetése mellett határozott és tudatos lépéseket tenni a céljaid elérésének útján.

De mi is az erőforrás coaching?

Hét forrásból, hét típusból (archetípusból) áll össze belső erőd hada. Megismerheted, majd megfigyelheted a coaching során azt, hogy melyik típust, és konkrétan melyik erőforrást részesíted előnyben. Ez azt üzeni, hogy vélhetőleg ennek fejlesztésével van dolgod, de előfordulhat, hogy mértékletességre van szükséged alkalmazása során. 

Ha például az „Önzetlen” típushoz tartozó „empátiára”, mint belső erőforrásod egyikére helyezzük a coaching során fókuszt, akkor lehet, hogy problémád megoldásához nagyobb mértékű empátia gyakorlására van szükség. Azonban előfordulhat az is, hogy a jelenlegi elakadásod oka a túlzásba vitt empatikus hozzáállásodban, és a saját érdekeid háttérbe szorításában keresendők.

Nincsenek tehát jó, vagy rossz típusok, sokkal inkább ezek alkalmazásától és mértékétől válik egy cselekedet helyessé vagy helytelenné. A legtöbb élethelyzetben az erőforrások változatos és különböző mértékű alkalmazása tud célravezető lenni.

A személyiséged erőforrásait és erényeidet 49 színes, szöveges kártya személyesíti meg, melyek alkalmazásával és általad történő értelmezésével bármilyen életviteli kérdésre választ kaphatsz, elakadásaidra pedig megoldást találhatsz.

 

Az erőforrás coachingot többféleképpen alkalmazhatjuk.

Önállóan, már egy alkalom is nagyszerű felismeréseket és megoldásokat hozhat számodra.

De használhatjuk a coaching folyamatunk során az erőforrásaid felismeréséhez és alkalmazásuk tudatosításához. 

2019. július 09.

Tovább

Vissza